Hem - Klimatvalet Umeå 2022

Frågor och svar (FAQ)

Måste jag rösta på MP och V om jag ska rösta för miljö och klimat?

Nej. I våra granskningar är det de partierna som både röstar mest hållbart och har mest hållbara vallöften. Men du ska välja det parti som passar din ideologi som helhet. Om du känner dig närmast ett visst parti men är besviken på hur de svarat och agerat lokalt i miljöfrågor bör du kontakta dem och fråga varför de röstat som de gjort. Du kan fråga om de tänker ändra sig. Du kan kontakta partiets kandidater och se om någon av dem vill genomföra mer ekologiskt hållbar politik. Vi i klimat- och miljörörelsen rekommenderar inget särskilt parti - vi presenterar våra slutsatser utifrån våra undersökningar.

Varför ska jag prioritera miljö- och klimatfrågan högre än t ex skolan?

Vi säger inte åt dig vilka frågor du ska känna närmast dig. Men vi säger att en av dina prioriterade områden behöver vara miljö- och klimat. När klimatförändringarna skapar problem med odling, djuruppfödning och vattenbrist är det svårt för resten av samhället att fungera. När mängden bin och andra pollinerare minskar påverkar det också matproduktionen. Dessa två kriser är bara några exempel på saker som kommer göra det dyrare att hålla igång samhället, de kommer också ha negativa hälsoeffekter. Så vad vi säger att miljön är det allt annat vilar på. Har vi inte en fungerande miljö kommer det göra det mesta andra i samhället svårare eller omöjligt.

Står ni för en vänsterideologi, och är det därför vissa partier får bra resultat i era granskningar?

Nej. Vi som är engagerade i miljö- och klimatrörelsen lägger mycket tid på att läsa, lära oss och förstå vilka åtgärder som krävs. De granskningar du kan läsa på vår sida utgår från etablerad forskning och kunskap kring vad som behöver ske för att vi ska klara våra klimat- och miljöutmaningar. Om du hört detta från en politiker kan du fråga dig varför hen fokuserar på att ifrågasätta oss, istället för att svara på sakfrågorna.

Kan jag engagera mig i ert arbete i valet?

Ja! Det finns mycket att göra, som att sätta upp affischer, hjälpa oss sprida budskapet i sociala medier och att prata med väljare på stan om miljön. Längst ner på sidan hittar du våra kontaktuppgifter. Hör av dig till den av organisationerna du vill och berätta att du vill engagera dig så berättar vi mer.

Klimatvalet Umeå 2022

Du som röstar i valet 11 september gör ett viktigt val för klimat och natur.

Du har också ett val att göra mer än så.

Hjälp oss att höja rösten för en tuffare klimat- och miljöpolitik!
Vi är klimat- och miljörörelsen i Umeå:


Vi finns på fb:     FFF Umeå,     JV Umeå,     XR Umeå,     NF Umeå

Upp